Ervaring van zorgconsulent palliatieve zorg

Marjolein Cramer

De wijze waarop het boekje, de steen de olie en de kaarten aangeboden worden is heel prettig.

 

Het doosje met daarin het stro en de accessoires nodigen uit om te gebruiken en mooi neer te zetten in de ruimte.

 

Het boekje is net uitgeleend aan de begeleiders van een jongeman met Down met een matige verstandelijke beperking. Zijn vader is ernstig ziek en zal komen te overlijden. Het boekje helpt de groepsbegeleiding met hem in contact te komen over dit thema en met hem in gesprek te gaan hierover, voor zover mogelijk.

 

De losse kaarten kunnen hierbij een hulpmiddel zijn omdat de tekeningen overeenkomen met de tekeningen in het boekje. Hij kan een kaart pakken en bij zich houden als hij dat wenst. De kaarten zijn natuurlijk ook heel geschikt om te versturen per post om iemand te laten weten dat je aan hem/haar denkt. Ik weet uit ervaring dat het heel waardevol is zo’n kaart te mogen ontvangen.

 

De geurolie hebben we o.a gebruikt tijdens het proces van rouw na het plotseling overlijden van een collega. De stilteruimte was de plek waar de geurolie een heel bijzondere werking had op de mensen die daar kwamen om te rouwen en te herdenken. De geur ruikt allereerst heel erg prettig en lijkt ook een kalmerende/rustgevende werking te hebben op die mensen die er waren.

 

En dan de stenen, zo’n mooi gebaar iemand een steentje te kunnen geven die net of langer geleden iemand heeft verloren waar hij of zij nog verdriet of gemis van ervaart. De steentjes zijn prachtig om te zien en om te voelen. Het ontvangen van een zo’n prachtig edelsteentje doet wat met de ontvanger, hij/zij sluit zo’n klein geschenkje op dat moment in zijn/haar hart, zo lijkt het. En dat is misschien net wel datgene wat iemand helpt het verdriet ‘tastbaar’ te maken en letterlijk een ‘plekje’ te geven. Iedereen verwerkt verdriet en gemis op een andere manier, deze accessoires kunnen een bijdrage leveren in dit proces het net iets te verzachten is mijn ervaring.

 

Bedankt daarvoor, Bo.

 

Marjolein Cramer

Zorgconsulent Palliatieve Zorg & Casemanager CCE

‘s Heerenloo Regio Apeldoorn

 

 

 

 

©2017 Praktijk-bo  | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer